Onderwijs! Vernieuw!
- ruud pet
- 16 dec 2019
- 1 minuten om te lezen
Afgelopen week waren ruim 5000 basisschool leerlingen in Amsterdam vrij als signaal dat het lerarentekort in het onderwijs een te grote vorm aan neemt.
De meeste van deze leerlingen hadden echter een heel leuke, inspirerende en leerzame week. Allerlei organisaties organiseerden activiteiten voor de kinderen. Culturele, technische, sportieve. Een rijk geschakeerd aanbod.
De leerkrachten van de scholen richtten zich ondertussen op allerlei schoolse zaken, bereiden de lessen voor de komende weken voor, bedachten organisatievormen waarmee ze het lerarentekort op hun school zouden kunnen oplossen.
Een typische win win situatie.
Natuurlijk wil ik daarmee niet zeggen 'schaf het onderwijs maar af'. Wel dat het tijd wordt dat het Nederlandse basisonderwijs eindelijk eens moet gaan nadenken over alternatieve organisatievormen. Eén waarbij de leraar het mandaat heeft over de pedagogiek en didactiek van het onderwijs en leidend is ten aanzien van het curriculum. Maar waar de uitvoering niet alleen bij de leraren ligt.
In Finland werkt het al jaren anders dan bij ons en het onderwijsniveau is daar één van de beste ter wereld. Cultuur en sport wordt door vakdocenten gegeven. Daar kan je techniek rustig aan toevoegen, maar burgerschap wellicht ook. Gebruik andere expertise binnen de school!
Dat betekent dat het meer dan 100 jaar oude leerstof jaarklassen systeem verlaten moet worden. Vorm teams binnen de school in onder-, midden- en bovenbouw met een diversiteit aan expertise en professionals. Geef hen de verantwoordelijkheid voor de schoolweek, het curriculum, de organisatie. Kinderen kunnen dan gewoon weer vijf dagen naar school!
Comments