'Klappen' voor de Zorg-bonus
- ruud pet
- 18 aug 2020
- 2 minuten om te lezen
In de (intelligente) lockdown periode stonden Mark Rutte, Hugo de Jonge, Gert Jan Segers en het D66 duo Jetten en Kaag, net als vele andere Nederlanders, te klappen voor de stoere werkers in de Zorg. De tendens in het land was dat we deze 'front soldaten' in de strijd tegen corona meer zouden moeten waarderen, ook financieel.
Regering en Tweede Kamer kwamen overeen dat de, betrokken, zorgmedewerkers een netto bonus van 1000 euro zouden krijgen. Leek een goede eerste stap in het waarderen van de mensen in de sector.
Nu, een paar maanden later, heeft nog geen enkele medewerker in de Zorg een euro ontvangen. En als je op de site van het ministerie kijkt, gaat dat ook nog wel een tijdje duren. Want ja, wie heeft er eigenlijk recht op? Wie heeft in de 'frontlinie' gestaan? Dat moet ambtelijk nog uitgezocht....
In Duitsland speelde hetzelfde .... en daar is de bonus weken geleden al uitbetaald......zo moeilijk was het, daar, dus blijkbaar niet.
Ondertussen blameerde de regeringsfracties zich door bij een stemming over een meer structurele loonsverhoging voor de Zorg weg te blijven c.q. te lopen. Bij eerdere stemmingen hadden deze, in de Corona-tijd zo moedige politieke partijen, al tegen het idee van een structurele loonsverhoging gestemd. Het argument daarbij is dat de Zorg onlangs een loonsverhoging van 5 % heeft gekregen en dat als zij nog meer zouden krijgen natuurlijk ook het onderwijs en de politie aan de poort zouden kloppen.
Weinig steekhoudende argumenten aangezien de loonsverhoging van 5 % te maken heeft met een opgelopen achterstand in loonontwikkeling. De sector had al jaren geen enkele loonsverhoging gekregen. Daarnaast verdienen HBO'ers in het onderwijs en bij de politie meer dan HBO'ers in de Zorg. Neemt niet weg dat ook in de sectoren (primair)onderwijs en politie de salariëring te laag is gezien de verantwoordelijkheden en de werkdruk.
Onlangs ontmoette ik een zij-instromer binnen een ziekenhuis. Een knul van 28 die na een studie in Wageningen besloot iets maatschappelijk relevanters te gaan doen. Hij werkte ondertussen op de verpleegafdeling van de spoedeisende hulp, studeerde daarnaast. Draaide dag- en nachtdiensten. Ik was getuige van de hectiek van zijn werk en ook van het feit dat er op deze afdeling alleen maar jonge mensen werkten. Toen ik hem daar over sprak, vertelde hij dat alle verpleegkundigen boven de dertig hun heil ergens anders zochten. In meer gespecialiseerde functies binnen het ziekenhuis maar vooral buiten de sector. Reden? Van het salaris als (alleenstaande) verpleegkundige is bijvoorbeeld het kopen of huren van een huis niet mogelijk. Als je een verdienende partner hebt, is de slechte verhouding werkdruk salaris uiteindelijk toch te frusterend voor veel van hen.
Toen ik vroeg wat zijn plannen voor de iets langere termijn waren, gaf hij aan dat hij na afronding van de verpleegkundige studie voor twee dagen per week toch een andere baan ging zoeken waar hij meer kon verdienen, want ook hij wilde uiteindelijk wel een 'gewoon' huis en een gezin.
Tja heren Rutte, de Jonge, Segers en dame Kaag, mooie woorden en applaus lijken niet genoeg.....
Comentários