Hallèr versus Artis
- ruud pet
- 7 feb 2021
- 2 minuten om te lezen
Ajax gaf 22,5 miljoen uit voor een aardige aanvaller. In de hoop hiermee een goede impuls te krijgen voor de komende wedstrijden in de Europa League.
Artis had zijn leeuwen aangeboden aan een Franse dierentuin, in de hoop de dieren een beter leven te geven en zelf een grotere mogelijkheid te hebben te overleven.
Ajax vergat echter de aangetrokken voetballer in te schrijven voor de Europa League.
Artis raakte haar leeuwen toch niet kwijt aan de Fransen want die raakte hun eigen oude leeuwin weer niet kwijt aan een andere dierentuin.
Wat heeft dit nu eigenlijk met elkaar te maken. Ogenschijnlijk weinig anders dan dat het beide Amsterdams leed genoemd kan worden.
Het is vooral een uitvergroting van de verworvenheden van onze moderne, kapitalistische,(?), soms doorslaande maatschappij.
Artis komt in totaal de komende jaren 25 miljoen te kort. Twintig daarvan is voor de normale bedrijfsvoering en vijf voor een nieuw leeuwenverblijf. De investeringen zouden een jarenlang effect hebben op de houdbaarheid van dit nationale instituut. Ajax komt helemaal nog niets tekort, de investering heeft misschien effect op het wedstrijdverloop in de tweede helft van deze competitie. De Ajax investering is een korte termijn besluit waarbij geld niet de belangrijkste beperkende factor is. Het is een overwogen investering op weg naar meer miljoenen. Een eventuele Artis investering komt niet van de grond want er is geen verdienmodel, slechts de bestendiging van de financiële status quo.
Maar is dit wel het hele verhaal? Ajax ontvangt een miljoen toeschouwers per jaar. Ajax ontvang 1.4 miljoen bezoekers per jaar. De dieren die je kan bekijken kosten globaal 22 miljoen per jaar, een Ajax voetballer verdient al snel tussen de 1-5 miljoen per jaar, totaal salariskosten Ajax zijn bijna 100 miljoen per jaar. De maatschappelijk impact van een investering in Artis is vele malen groter dan van de voetbal investering.
Je zou dus simpel kunnen redeneren dat een extra investering van 25 miljoen voor de komende 5 jaar meer rendement heeft dan de 22.5 miljoen voor de korte termijn (misschien maar voor 1 wedstrijd Europa League).
Het verschil zit uiteindelijk in de transferwaarde. Een voetballer levert vaak vele miljoenen op bij verkoop, een leeuw moet geld meekrijgen bij de doorverkoop...
Ajax is een private onderneming waar de overheid geen zichtbaar geld in steekt (maar door alle veiligheidsmaatregelen die bij voetbal noodzakelijk zijn kost het de samenleving miljoenen...). Artis is ook een particulier initiatief, krijgt subsidies maar kan alleen overleven bij de gratie van een gulle overheid. Alleen over die zichtbare miljoenen wordt natuurlijk uitgebreid gediscussieerd...
Ajax en Artis zijn beide instituten in en van de stad. Het stadsbestuur investeerde miljoenen in het ooit nieuwe onderkomen van de voetbalclub, de stad is op dit moment niet in staat de 25 miljoen voor Artis op te hoesten. En de rijksoverheid vindt het minder sexy dan een luchtvaartmaatschappij of een Europees kampioenschap voetbal. Wel jammer....toch?
En als Ajaxsupporter hoop ik dan stiekem ook maar dat Brobbey voor zijn vertrek er nog een paar inschiet tegen Lille....
Comments